Henry Ford: Életem és működésem

3.800 Ft

„…Példaként most Önök elé állítok egy konkrét esetet. Megjelent egy csodálatos könyv, egy önéletrajz. Ford könyve a saját életéről. Azt kell mondanom, hogy amit ez az automobilkirály saját életének leírásaként a világ elé tár, az rendkívül karakterisztikus. Egészen magával ragadó, egészen nagyszerű. Azt mondhatnám: amit ez az automobilkirály elénk állít, amire szellemi és materiális téren vágyott, az a következő benyomást tette rám. Gondolják el, hogy valaki egy kapu előtt áll, és hihetetlen nagy szüksége van valamire – ebben az esetben az nem kifejezetten szellemi természetű, de sürgősen akar valamit, valami jogosultat, és nem elég erős a hangja, hogy elmondja, mi is az, amit jogosan akar. Hangosan, nagyon hangosan szeretné a világba kiáltani, hogy mit akar, de a hangját nem találja elég erősnek, és elkezd dörömbölni a kapun, és mindenfélét kitalál, hogy mennydörgő zajjal fejezze ki, hogy tulajdonképpen mit akar.

Henry Ford: Életem és működésem

SKU konyv-hf Kategóriák , Címkék ,

Leírás

Igen. Csaknem olyan számomra, amikor a Ford könyvét olvasom, mintha én magam lennék a kapu. És ennek ellenére magával ragadó ez az egész: lelkileg kék foltokat kap az ember, de szereti ezeket a kék foltokat, mert kimondhatatlanul értelmes az egész. És a kapu mögött ott az antropozófia. De mindeddig egy olyan módon konstituált társaságban, hogy annak, aki a kapun dörömböl, teljesen lehetetlen hozzáférnie ahhoz, ami a kapun belül van. Ez egyáltalán nem lehetséges. Ehhez valami egészen másra van szükség.

Ford egy reprezentatív ember. De az, amit nagystílűen, valójában a kor legkiemelkedőbb módján megtestesít, az ma nagyon sok emberben jelen van. És itt arról van szó, hogy a jövőben ténylegesen létezzen egy tudat, ne csak arról, hogy hogyan válik valaki jó tanuló antropozófussá…Aminek ehhez társulnia kell, amire törekedni kell: az antropozófiát a világ előtt képviselni; és ez, nemde, egészen más stílust követel.”

(Részlet Rudolf Steiner: Az antropozófiai társaság organikus létesülése és a jövőbeli feladatai címmel 1924.január 18-án Dornachban tartott előadásából)

 

 

További információk

Tömeg 0.5 kg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest