Rudolf Steiner – Mi a pénz?

3.500 Ft

Az elmúlt évtizedek tele vannak olyan árfolyam-ingadozásokkal, amelyekből csak nagyon kevés ember profitált, cserébe számtalan embernek ártottak. A gazdasági hatalom immáron nagyon kevés ember kezében összpontosul, akik nem is csinálnak titkot abból, hogy tetszés szerint manipulálják az árfolyamokat. És nekik kellene átadni a pénz mint fizetőeszköz elismerését, a valuta elismerését?
Akármilyen alaposan manipulálták is az államok a valutáikat a múltban, az semmi a mai pénzügyi piacok általi manipulációkhoz képest! Lehetséges lenne, hogy Rudolf Steiner és kijelentései már nem aktuálisak? Lehetséges lenne, hogy a pénz szempontjából az állami igazgatás a kisebbik rossz?
Ezt a kérdést azért igenis fel lehet tenni. Viszont ha közelebbről megvizsgáljuk Rudolf Steiner kijelentéseit, kiderül, hogy aktuálisabbak annál, mint amennyire elsőre tűnnek. Steiner maga újra és újra figyelmeztet a küszöbön álló árfolyam-ingadozásokra, de e baj gyökere szerinte pontosan a pénz állami igazgatása, amelyet megpróbálunk a kisebbik rossznak tartani. Ennek oka szerinte az, hogy az állami igazgatás nem is tehet mást, mint hogy csupán látszólagos értékkel ruházza fel a pénzt – ez a látszólagos érték pedig mindenfajta manipuláció legjobb előfeltétele.
Írásában ezért vitatja el Rudolf Steiner mindegyik államtól – legyen az bármilyen demokratikus vagy korszerű – azt a képességet, hogy bármivel is hozzá tudjon járulni a valutakérdés megoldásához:
„Az állam sohasem fogja kielégítő módon megoldani törvényekkel a valutakérdést; a jelenlegi államok csupán úgy oldhatják meg, ha a maguk részéről lemondanak a megoldásról, és a tőlük elválasztandó gazdasági szervezetnek engedik át a szükséges intézkedéseket.“
Sylvain Coiplet
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest